Nikaragujský trh: Oči přecházejí a sliny se sbíhají

Nikaragujský trh: Oči přecházejí a sliny se sbíhají

Jedno z mála nikaragujských měst, Leon, se utápí v šíleném poledním vedru, křiku a zmatku. Dělá skutečnou čest Střední Americe. Všude na ulicích stojí prodavači, popojíždějí žebřiňáky tažené koňmi (městská hromadná doprava) a do toho troubí klaksony nejmodernějších modelů aut.

Z obrovských koloniálních paláců, dnes již na spadnutí, se line salsa a merengua. V přítmí a chladu velikých prázdných pokojů odpočívají v houpacích křeslech staré doni a seňorové a otevřenými dveřmi sledují pouliční ruch. Největším zážitkem pro všechny však zůstává tržiště - místo, kde nakoupíte či prodáte téměř cokoliv.

I když zvenku vypadá zmateně a divoce, vevnitř je vše krásné a zorganizované, přehledné a voňavé. Ve veliké vzdušné hale má každý trhovec přidělený pult, na který si může vyložit své zboží. Všechno má své místo - oblečení, boty, pečivo, mléčné výrobky, maso, ovoce a zelenina, vařená jídla... Když navečer trh skončí, lidé své zboží neodvážejí, ale prostě ho nechají na pultech, přikryjí plachtou a odejdou domů.

Lidé na nás volají a chytají nás za ruce, že prý co hledáme, že určitě mají to, co potřebujeme, že nám prodají boty, kalhoty a jiné oblečení, zeleninu, ovoce, oběd... Snad jen ševci sedí mlčky u svých šlapacích strojů, v jedné ruce tlustou jehlu, v druhé botu, a zašívají.

Ovoce a zeleniny je neuvěřitelná hojnost. Ohromné hromady, všechno je levné, nic není shnilé. Metrové hromady melounů, banánů, platanů, obrovských mandarinek, pomerančů, grepů, okurek, rajčat, cibule, ananasu, brambor a všeho dalšího, prodávají se luštěniny, koření u baby bylinkářky, nakládaná zelenina ve sklenicích, sušené instantní nápoje, studené nápoje v pytlíkách, vyrobené z těch instatních, ale i džusy z čerstvého ovoce a ze zaručeně nepitné vody.

Z velikých hrnců voní nejrůznější barevné polévky, se kterými prodavač hned hbitě zamíchá, abychom viděli, co všechno tato výživná věc skrývá, a opravdu - objevují se kusy hovězího, zelí, rajčata, kukuřice, hrách, masové knedlíčky plněné zeleninou, půlky krabů, celé kuřecí nožičky nebo vepřové maso. Jedna porce stojí 6 cordob a je toho obrovská mísa. Nebo snad máte chuť na pořádné jídlo? Nakládané hovězí na cibuli a rajčatech, vepřový guláš, kuřecí s paprikou, k tomu rýže a tortilly, nebo smažené platany s bílým sýrem - to vše dohromady za 6C. A o kousek dál kuličky z bramborové kaše obalované v těstíčku, smažená játra na chilli nebo vepřové v pikantním červeném oleji se smaženou yuccou, servírováno na banánovém listu nebo na talíři, jak je libo.

Dáváme si hovězí na cibuli a platany se sýrem. Chutná to báječně, a tak blahořečíme Nikaraguu ještě víc - tortillám definitivně odzvonilo.

Posted on